Przejdź do treści
Slider_2023 1
Slider_2023 2
Przejdź do stopki

Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia i Profilaktyki

Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia i Profilaktyki

Treść

W dniach 19–23 maja w naszej szkole obchodziliśmy Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia i Profilaktyki, w ramach którego podejmowane były różnorodne działania mające na celu promowanie zdrowego stylu życia. Odbyło się ciekawych inicjatyw.

W poniedziałek naszą szkołę odwiedzili pracownicy Zespołu Placówek Edukacyjnych Województwa Małopolskiego w Gorlicach, którzy w klasach 1-3 przedstawili jak ważna jest higiena. W tym dniu towarzyszyło nam hasło: „Higiena osobista to ważna sprawa".

W środę w naszej szkole odbyła się aktywna przerwa pod hasłem: „Ruch to zdrowie". Wszyscy chętni uczniowie mogli wziąć udział w aerobiku na sali gimnastycznej.

Kolejnym bardzo ważnym spotkaniem były warsztaty i prelekcja przedstawicieli Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorlicach na temat wpływu wody na organizm młodego człowieka. Uczniowie klas 4-5 dowiedzieli się jak ważna jest woda dla organizmu i jakie mogą być skutki braku tej wody. Panie w bardzo ciekawy i interesujący sposób przedstawiły dobroczynny wpływ picia wody dla młodego organizmu. Wyjaśniły dlaczego picie wody jest takie ważne ponadto zwróciły uwagę jak negatywnie na człowieka mogą wpływać używki. Dzieci poznawały też jakie zmiany mogą zajść w organizmie człowieka po spożyciu alkoholu dzięki możliwości skorzystania z alkogogli.

W czwartek odwiedziła nas również pani dietetyk z Centrum Dietetycznego Bonne Sante w Gorlicach. W spotkaniu brały udział klasy 6-8, a ten dzień minął pod hasłem: "Wiem co jem". Uczniowie dowiedzieli się, jak ważną rolę w jadłospisie odgrywa dobrze skomponowane śniadanie, aby dostarczało niezbędnej energii na początek dnia oraz odpowiednich składników do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Pani dietetyk wskazała również najczęściej popełnianie błędy żywieniowe. Przestrzegała też przed stosowaniem wszelkich mniej lub bardziej znanych diet, przedstawiając skutki uboczne. Bardzo ważne jest zdrowe odżywanie w okresie dojrzewania. Zwróciła uwagę na zaburzenia odżywiania i konsekwencje restrykcyjnych diet dla młodego organizmu.

W piątek była część warsztatowa w świetlicy szkolnej  „Hola, hola panie Cukrze!". Spotkanie z panią dietetyk pokazało ile cukru jest w produktach spożywanych przez uczniów. Dużym zaskoczeniem była dla dzieci informacja jak dużo cukru znajduje się w spożywanych przez nie popularnych słodyczach, czy napojach. Podczas zajęć przedstawiono piramidę żywienia, kaloryczność produktów. Dzieci same konstruowały zdrowy talerz. Uczniowie uczęszczający na świetlicy szkolną  mieli możliwość udziału w pokazach chemicznych dotyczących cukru w pracowni chemicznej.

Dodatkowo na korytarzach zaprezentowano gazetki na temat „Zdrowie zaczyna się na talerzu. Wybieraj witaminy naturalne" oraz „Woda to nasz skarb". 

634945